Author Archives: Anna de Vos

Het Waterloopbos

Category : Geen categorie

Het Waterloopbos

Van de week een dagje doorgebracht in het Waterloopbos. Daar is het heerlijk fotograferen. Een enorme afwisseling van landschap en vegetatie en op een heleboel plaatsen waterloopkundige bouwwerken. Die werden in de vorige eeuw gebruikt om op schaalniveau bijvoorbeeld de Deltawerken en de Haven van IJmuiden te testen. Tot mijn verrassing waren er ook in begin augustus al heel veel verschillende soorten paddenstoelen.

Het is ook een prachtige locatie om abstracte foto’s te maken, zoals deze:

Klik hier voor meer informatie:


Fotostad Amersfoort

Category : Geen categorie

De Koppelpoort

Amersfoort is niet alleen een mooie stad om te fotograferen, je kunt er ook genieten van fotografie. Onder de naam “033fotostad” werd een tweejaarlijks fotofestival georganiseerd. Nu is er een locatie waar permanent foto-exposities gehouden worden. Tot en met 20 september zijn de portretfoto’s van de Duitse fotograaf August Sander (1876-1964) te zien. Hij was een voorbeeld voor onder meer Koos Breukel, Eddy Posthuma de Boer en Tessa Posthuma de Boer. Klik hier voor verdere informatie:


Bertien van Manen in Stedelijk

Category : Geen categorie

Fotograaf Bertien van Manen wordt geëerd met een groots retrospectief in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Hier het artikel over haar werk in de Volkskrant:


Extra drukte door telelens

Category : Geen categorie

Een fotograaf kan door een telelens te gebruiken en lekker in te zoomen, ervoor zorgen dat het drukker lijkt op de foto dan dat je het in werkelijkheid ziet. Een artikel in de Volkskrant geeft de visie van een fotograaf weer. Leuke discussie.


Vivian Maier in FOAM

Category : Geen categorie

FOAM is heropend. En dat betekent dat we kunnen genieten van de expositie van de kleurenfoto’s van straatfotografe Vivian Maier.

Wil je eerst meer weten over wie Vivian Maier was? Kijk dan naar deze documentaire op NPO Start.

Of lees het artikel in de Volkskrant:


Giga-foto Nachtwacht

Category : Geen categorie

Het Rijksmuseum publiceerde deze week de grootste en meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt op zijn website. Het is mogelijk zo ver in te zoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van de Nachtwacht zichtbaar worden.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht maakt gebruik van de allernieuwste technieken en verschuift voortdurend de grenzen van wat voor mogelijk werd gehouden. Voor onderzoekers is de foto een belangrijke bron van kennis en de online-bezoekers kunnen zich tot in het kleinste detail verwonderen over Rembrandts meesterwerk.’

De afbeelding is hier te zien.

Om deze foto te kunnen maken heeft het imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van de Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s. Deze zijn met behulp van neural networks digitaal aan elkaar genaaid. De afbeelding bestaat uit in totaal 44,8 gigapixels (44.804.687.500 pixels). De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). Dit stelt de wetenschappers in staat het schilderij op afstand zeer nauwkeurig te bestuderen. De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.

Bron: Museumtijdschrift


Deze documentaire moet je zien

Category : Geen categorie

Echt doen, hoor! Klik op het plaatje om de documentaire starten.

Een documentaire over een bijzondere fotograaf: Platon. Je kijkt er met verbazing en bewondering naar. Duurt 45 minuten.


Online Tijdschrift Fotobond

Category : Geen categorie

Klik op het plaatje om het tijdschrift te lezen

De Fotobond brengt elk kwartaal een online tijdschrift uit.


Het Nederlands Fotomuseum thuis bekijken

Tags :

Category : Geen categorie


Klik op het plaatje om naar de website te gaan.

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is nu natuurlijk ook gesloten, maar je kunt een heleboel online bekijken.


Rondleiding Zilveren Camera

Tags :

Category : Geen categorie


Klik op het plaatje om naar de rondleiding te gaan.

Museum Hilversum biedt een virtuele rondleiding aan door de (gesloten) expositie van de Zilveren Camera 2019.