Categorie archieven: Geen categorie

AI en de Fotografie

Categorie : Geen categorie

Met AI gegenereerde afbeelding

Met behulp van Kunstmatige Intelligentie gemaakte afbeelding – Ben de Vos

Met behulp van AI kunnen we gemakkelijk een lucht vervangen. Maar gebruik je hierbij als vervanging dan een lucht vanuit één van je andere foto’s? Of gebruik je een lucht die door Adobe in Lightroom of Photoshop wordt voorgesteld? Op de website van PF Magazine staat een interessant artikel over deze materie. Binnen de Fotobond heeft deze vraagstelling tot een duidelijk standpunt geleid. Dat luidt als volgt:

————————————————————–

Betreft: De eisen door de Koninklijke Fotobond gesteld aan fotografisch werk.

Het is al jaren zo dat er van de leden werk verwacht wordt dat origineel, verrassend en creatief is. Ten einde dat doel te bereiken worden grote inspanningen verricht die uiteindelijk moeten leiden tot een bijzonder en hoogstaand eindproduct.

De ter beschikking staande middelen zijn in de loop der jaren sterk uitgebreid en verbeterd, zodanig dat het persoonlijke, creatieve en fotografische proces daardoor verstoord kan raken. De grens tussen fotografie en beeldmaken vervaagt steeds meer en al te vaak wordt naar onze mening die grens overschreden.

De tijd is dan ook gekomen om een duidelijk standpunt in te nemen en dit ook uit te dragen, dit bleek lastiger dan verwacht, uiteindelijk is er het volgende uit gekomen:

De fotograaf/fotografe dient auteur te zijn van de foto.

Dat is niet nieuw, maar het is vanaf 1 januari 2025 van toepassing op de gehele foto, inbegrepen alle onderdelen van een samengesteld beeld. Een foto samenstellen is dus geen probleem, als de gebruikte onderdelen ook afkomstig zijn van de maker. Een mooi voorbeeld is luchtvervanging, veel toegepast, en het is toegestaan als de  “nieuwe”  lucht door de maker is vastgelegd, maar is niet toegestaan als die uit de bibliotheek van, bijvoorbeeld, Adobe afkomstig is. Hetzelfde geldt bij het gebruik van achtergronden en toevoegingen aan de foto, het moet ten allen tijde  “eigen werk”  zijn.

De controle hierop is lastig, maar gaat steeds beter en in voorkomende gevallen zullen  bij de maker de originele foto’s opgevraagd worden, en in het geval van samengestelde foto’s; de originelen van alle onderdelen van die foto.

Samengevat:

  • De foto, inclusief alle elementen van een samengesteld beeld, dienen van de maker te zijn.
  • Ter controle kunnen van de ingezonden foto’s en in voorkomende gevallen van alle gebruikte elementen de originele beelden opgevraagd worden.

Alles over Kleurbeheer

Categorie : Geen categorie

De eerste stap van kleurbeheer kan nog voor de opname zijn, als er een cameraprofiel wordt opgesteld. De kalibratie van de monitor maakt altijd onderdeel uit van het proces, en aan het einde van de workflow kan de profilering van de printer komen. De softproofweergave maakt het mogelijk om de invloed van het papier en de gebruikte printer al op de monitor te beoordelen. De afgelopen jaren hebben we alle componenten van het kleurbeheer in de workflow al een keer besproken. Al deze kennis vatten we hier nog een keer samen.