Giga-foto Nachtwacht

Giga-foto Nachtwacht

Category : Geen categorie

Het Rijksmuseum publiceerde deze week de grootste en meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt op zijn website. Het is mogelijk zo ver in te zoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van de Nachtwacht zichtbaar worden.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht maakt gebruik van de allernieuwste technieken en verschuift voortdurend de grenzen van wat voor mogelijk werd gehouden. Voor onderzoekers is de foto een belangrijke bron van kennis en de online-bezoekers kunnen zich tot in het kleinste detail verwonderen over Rembrandts meesterwerk.’

De afbeelding is hier te zien.

Om deze foto te kunnen maken heeft het imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van de Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s. Deze zijn met behulp van neural networks digitaal aan elkaar genaaid. De afbeelding bestaat uit in totaal 44,8 gigapixels (44.804.687.500 pixels). De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). Dit stelt de wetenschappers in staat het schilderij op afstand zeer nauwkeurig te bestuderen. De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.

Bron: Museumtijdschrift